Linbastan
|
I bondesamhället hade linet stor betydelse. Den slitstarka fibern erbjöd mångsidig användning, från det utvalda brudlakanet till den grova spannmålssäcken. Ett väl fyllt förråd av finvävt och vackert broderat linne gav bondens hustru gott anseende och vittnade om flit och god ordning samt känsla för stil och smak. Momenten i linberedningen är många. Rötningen är ett. För att utvinna fibern ur strået läggs linet i vatten 10 till 14 dagar. Processen måste dock avbrytas effektivt genom torkning innan fibern tar skada och för detta krävs tillsats av värme om vädret är regnigt. Värme- och torkkapacitet fanns i bastan, som liksom smedjan tillhörde de nödvändiga gårdshusen.
Badstuga (basta) vid Fundshult, Svinhult 1904. Fotograf Christian Hultgren.
Bastan användes för rökning av kött och fläsk och gjorde därmed lagring möjlig. Vid behov kunde spannmål torkas i bastan. Bastorna användes allmänt till gemensamt bastubad s.k. imbad av gårdens folk fram till ca. 1800-talet. Då verkar imbadet ha bytts ut mot varmt vattenbad i kar men forfarande i bastan. Detta gäller södra Sverige. I Finland lever i högsta grad finnbastun i timmerhus med stenugnar som vattenbegjuts (imbad). De badande sitter på lavar (höga bänkar) för bästa värmen. Det var inte ovanligt att smedjor och bastubyggnader brann i eldsvådor. Därför placerades de på betryggande avstånd från övrig bebyggelse. Även bastan vid Råås har brunnit, någon gång före 1850. Den byggs nu åter upp på den gamla grunden. I början av 1900-talet miste linbastan sin betydelse i bondesamhället. Orsaken var bl.a. minskat självhushåll.
Samtliga visade sig ha i princip samma byggnadssätt och planlösning. Ett kvadratiskt fönsterlöst rum med ugnen, galten kallad, i mitten. Därifrån en dörr ut till verandan där linet kunde bråkas (knäckas) efter torkning - även lämplig som vedupplag. Längs två väggar i bastukammaren löper breda hyllor lavar för t ex spannmål och lin. Kammarens storlek är ca. 5x5 meter. På bastudelen består undertaket av slanor av gran. Därefter näver i flera lager och slutligen torv. Verandan har brädtak med lockbräder. Bastudelens undertak, granslanor, förbryllar. Torvtaket kan förklaras med att det torde vara värmehållande. Bytet torvtak - brädtak är också märkligt.
Näver Boxholms Skogar AB upplät välvilligt ett lagom grovt och välskött glasbjörksbestånd (20-25 cm i brösthöjd) på en f.d. odlingsmosse. Vi gjorde första försöket i mitten av juni, men troligen gjorde en kall vår att nävern inte ville släppa från stamen. Nästa försök gjordes i midsommarhelgen och då gick det bättre.
© Text: Göran Gunnarsson |